נדיר (אסטרונומיה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־20:21, 12 בדצמבר 2022 מאת imported>N100a (שוחזר מעריכות של 77.138.132.185 (שיחה) לעריכה האחרונה של KotzBot)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המחשת כיוון הנדיר

נָדִיר (לפעמים נָאדִיר) הוא, באופן כללי, כיוון המצביע ישירות "מתחת" מיקום מסוים (אנך). באסטרונומיה מוגדרת תפיסת "מתחת" ככיוון של כוח הכבידה בכל מקום נתון. המונח לכיוון ההפוך לנדיר (נגד כיוון כח הכבידה) הוא "זניט".

כיוון הנדיר

עבור מיקום על פני כדור הארץ, המונח "נדיר" מתייחס לכיוון "למטה" אל מרכז כדור הארץ ומעבר לו, כך למשל, ניתן לומר שעבור מקום מסוים, השמש (או כל גוף שמימי אחר) נמצאת בנדיר, כאשר היא נמצאת בדיוק מעל הנקודה האנטיפודית. השמש עוברת בנדיר בחצות הלילה. בדומה לזניט, השמש יכולה להיות בנדיר רק באזור הטרופי, בין חוג הגדי לבין חוג הסרטן. בתחום האזור הטרופי, עוברת השמש בנדיר פעמיים בשנה בכל נקודה גאוגרפית. בקווי הרוחב המרכזיים באזור הטרופי, מתרחשת התופעה בזמנים הבאים:

עבור גוף הנמצא במסלול סביב כדור הארץ, הנדיר הוא הכיוון הפונה אל כדור הארץ ומשמש לתיאור הכיוון במרחב של לוויין או של אסטרונאוט המבצע הליכת חלל. מכיוון שהנדיר פונה אל תוך כדור הארץ, לא ניתן להשתמש בו למטרות של תצפית אסטרונומית ולכן הוא פחות שימושי מהזניט.

מקור המילה

המילה נדיר היא במקור שיבוש לביטוי הערבי نَظِير السَّمْت ("נד'יר אל-סמת"), שפירושו "נגד הזניט". המילה משמשת גם באופן ציורי לתאר נקודת שפל או משבר בחייו של אדם או במצבו הבריאותי.

קישורים חיצוניים

ויקימילון ערך מילוני בנושא נדיר#נָדִיר_ב, בוויקימילון