סרטנים נזירים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף סרטן נזיר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןסרטנים נזירים
מיון מדעי
על־משפחה: סרטנים נזירים

סרטנים נזירים (שם מדעי: Paguroidea) היא על-משפחה של סרטנים מסדרת מעשירי רגל. הוא נולד ללא קונכייה, ואותה עליו להשיג בכוחות עצמו: לעיתים ימצא קונכייה ריקה, ולעיתים יהרוג דייר על מנת לקחת את קונכייתו (יכול להיות חילזון או סרטן אחר). תהליך זה יכול להתרחש גם כשהסרטן מוצא קונכייה טובה יותר או כשהוא מרגיש צפיפות בקונכייה הקיימת שלו.

לסרטן הנזיר צבת אחת גדולה ואחת קטנה במקצת. הוא משתמש בצבת הגדולה כמגן כאשר הוא נכנס לקונכייה כדי להתגונן מטורפים (למעשה הצבת משמשת כמעין "מכסה"). בין המינים השונים ניתן למצוא מינים יבשתיים, אך רוב המינים שוכנים במים.

כדי להתגונן מתנאי סביבת חייו (הים) הסרטן הנזיר מבלה את רוב שעות יומו בתוך מחילה קרירה ויוצא בשעות הערב הקרירות.

החלפת קונכייות

כאשר סרטן הנזיר גדל והקוכייה שלו קטנה מדי או שהקונכייה שלו פגומה או שבורה הוא צריך להחליף את הקונכייה שלו.

סרטן הנזיר מחפש קונכייה חדשה שמתאימה לגודלו ולהגנתו, תוך התחשבות בצורתה, גודלה ומשקלה. במהלך התהליך, הוא עשוי לבדוק מספר קונכיות לפני שיבחר את המתאימה ביותר. לעיתים, סרטני נזיר רבים מתכנסים סביב קונכייה גדולה אחת ועורכים "שרשרת מעבר", בה כל סרטן מתקדם לקונכייה מעט גדולה יותר מזו שברשותו. ההחלפה קריטית להישרדותם, שכן הקונכייה מגנה על גופם הרך מפני טורפים ופגיעות. לעיתים במקומות בהם יש פחות קונכייות, סרטני הנזיר נעמדים במין תור מול קונכייה גדולה ומחכים שכל אחד יבדוק האם הקונכייה מתאימה לו או לא.

השפעת האדם על סרטני הנזיר

כאשר אין לסרטני נזיר קונכייה זמינה בגלל התערבות אנושית, כמו איסוף קונכיות מהחוף להנאה או למטרות מסחר, הם נאלצים לחפש פתרונות חלופיים. במקרים רבים, סרטנים משתמשים בפסולת אנושית, כגון פקקי בקבוקים, מנורות, חתיכות פלסטיק, או כלים שבורים, כדי להגן על גופם הרך. בעוד שפסולת זו עשויה להוות תחליף זמני, היא לא מספקת את ההגנה והבידוד הדרושים, ולעיתים אף מסכנת את הסרטנים. תופעה זו משקפת את ההשפעה ההרסנית של זיהום ימי והפרת האיזון האקולוגי על מינים ימיים.

אם סרטן הנזיר מת משום שהוא נכנס לפסולת אנושית במקום קונכייה ימות, ימות עוד הרבה אחרים, משום שכשסרטן הנזיר מת הוא משחרר פורמונים ואז הסרטנים האחרים באים בדרך כלל לבדוק האם הקונכייה שהייתה על הסרטן נזיר שמת כרגע מתאימה להם, אם היא מתאימה להם, הם לוקחים אותה. כשסרטן מ בגלל הפסולת האנושית סרטן אחר גם בא לבדוק אותה ומת גם הוא בגללה.[1]

משפחות

  • Coenobitidae - בה סרטן הקוקוס
  • Diogenidae
  • Paguridae
  • Parapaguridae
  • Parapylochelidae
  • Pylochelidae
  • Pylojacquesidae

סרטני נזיר יבשתיים וימיים

סרטני נזיר ימיים

חיים במים לאורך כל חייהם וניתן למצוא אותם בשוניות אלמוגים, אגני גאות, וסביבות ימיות אחרות. הם תלויים לחלוטין במים לנשימה ולחיים, ומחליפים את קונכיותיהם בסביבה הימית.

סרטני הנזיר היבשתיים

חיים מחוץ למים אך זקוקים לגישה קבועה למים מלוחים ולמים מתוקים כדי לשמור על לחות הזימים ולבצע תהליכים פיזיולוגיים חיוניים. סרטנים אלו מבלים את רוב זמנם על החוף, מתחפרים בחול או מסתתרים בין סלעים, וניזונים מפסולת אורגנית וצמחים. בניגוד לסרטנים ימיים, הם נושמים אוויר ומשתמשים בקונכיות ריקות כהגנה גם על היבשה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סרטנים נזירים בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.
קובץ:Wikihermitcrab.jpg
סרטן נזיר מסוג אלקטריק בלו

הערות שוליים

  1. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
ערך זה הוא קצרמר בנושא פרוקי-רגליים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.