אונוריס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנחור בכתב חרטומים
<hiero> ini&n Hr:r:t N31 G7 </hiero>
אונוריס
תפקיד אל המלחמה והצייד
אונוריס תואר לרוב כחובש פיאה ובעל שתיים עד ארבע נוצות ארוכות על ראשו[1] (אין להתבלבל אם דמותו של שו שמתוארת בקברו של סתי הראשון בעמק המלכים -kv17).

אונוריס (אפשר גם: אונאריס; במצרית עתיקה: אן-חור, בקופטית: ⲁⲛϩⲟⲩⲣⲉ, ביוונית: Ὀνούρις, נקרא גם אן-חר, אינחורת, חן-חר ואינחרת) הוא אל המלחמה והצייד במיתולוגיה המצרית שנסגד באזור אבידוס, במיוחד בתיניס. חלק מפעילותו מתרחשת בים.

שמו ותיאורו

פירוש שמו של אנחור הוא "[זה אשר] מוביל את הרחוק" (או: הרחוקה). ישנם כמה טקסטים המזכירים את המיתוס לפיו הוא איתר את האלה מח'ית בעלת ראש הלביאה בנוביה, הביא אותה למצרים, והפך אותה לאשתו ועמיתתו לציד. וזהו כנראה מקורו של השם[2]. שמו השני, "קוטל האויבים", מצביע על תפקידו כלוחם.

אונוריס מתואר כגבר מזוקן, לבוש בחצאית (אשר בחלק מהתיאורים דומה יותר לקילט[3]), חבוש בכתר נוצות ומחזיק בחנית או רומח. בצורתו האנתרופומורפית, אונוריס הוא אל בעל ראש אריה שמסמל כוח ועוצמה.

תפקידיו

לפי מעמדו כאל המלחמה הוא היה פטרונם של הצבא המצרי והלוחמים המלכותיים. לבטח, בפסטיבלים לכבודו, נערכו קרבות לעג. במהלך התקופה הרומאית במצרים, הקיסר טיבריוס נחקק על קירות המקדשים המצריים אם המאפיין המיוחד של אונוריס - כתר ארבע הנוצות.

היוונים השוו את אונוריס לארס - אל המלחמה במיתולוגיה היוונית. לפי האגדה האולימפית בה בורחים האלים מטיפון ומתגלגלים לצורת חיות, ארס הופך לדג, כמו אונוריס (או בשמו היווני לפידוטוס)[4].

משמעות שמו של אנח'ור היא גם "נושא השמיים", וביחד עם הכתר התואם. לעיתים קרובות, היו שהתבלבלו בינו לבין אל האוויר שו, עד שבתקופה מאוחרת יותר הם התחברו לאל אחד: "אנחור-שו". כאשר הם בצורתם המשותפת, אנוריס הוא בנם של האלים רע ובסתת.

הכוהנים הגדולים של אנחור

בתרבות

אנחור הוא דמות משחק בזירת הקרב מרובת המשתתפים, SMITE. הוא נושא את התואר "קוטל האויבים"[8] ומוצג בתור אריה השומר על מאפייניו האנושיים כמו זקנו, חצאיתו וכתרו בעל הנוצות.

אונוריס הוא גם אל כאוטי במשחק המחשב NetHack/Slash'EM.

יש לו גם תפקיד מזערי בספר הפנטזיה משנת 2012 שנכתב על ידי ריק ריירדן; "צל הנחש", בו הוא אל הנחשב מת וחוזר לחיים במטרה להשמיד את אל הכאוס, אפופיס.

לקריאה נוספת

קיר המקדש בכרנך. משמאל לימין: אמון-רע, רעמסס השני, אנחור, רעמסס השני ושישת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אונוריס בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.
  • Anhur, באתר World History Edu (באנגלית)
  • Anhur, באתר Ancient Egypt Online (באנגלית)

הערות שוליים

  1. ^ .Wilkinson, Richard H, The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, Thames & Hudson, 2003, עמ' 118
  2. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  3. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  4. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"(הקישור אינו פעיל)
  5. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  6. ^ 1 2 3 4 Kitchen, K.A., Rammeside Inscriptions, Translated & Annotated, Translations, כרך III, Blackwell Publishers, 1996
  7. ^ 1 2 3 Porter and Moss, Topographical Bibliography, כרך Volume V Upper Egypt, Griffith Institute, 1960
  8. ^ http://www.smitewiki.com/Anhur