זוג סדור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זוג סדור הוא זוג של שני איברים (לא בהכרח שונים זה מזה) שקיים סדר ביניהם: אחד האיברים הוא הראשון והאיבר האחר הוא השני (אחרון). סימונו של הזוג הסדור בו a הוא האיבר הראשון ו-b הוא האיבר השני הוא (a,b). כאמור ייתכן ש a=b.

מההגדרה נובע כי שני זוגות סדורים שווים אם ורק אם האיברים הראשונים שלהם זהים וגם האיברים השניים שלהם זהים. כלומר (a,b)=(c,d) אם ורק אם a=c וגם b=d. בכתיבה פורמלית:(a,b)=(c,d)a=cb=d

זאת לעומת ההגדרה של שוויון בין קבוצותתורת הקבוצות), שבו הסדר אינו חשוב, וכך {a,b}={b,a}. בכתיבה פורמלית:{a,b}={c,d}(a=cb=d)(a=db=c)

מכפלה קרטזית של שתי קבוצות A ו-B היא קבוצת כל הזוגות הסדורים (a,b), כך ש-aA ו-bB.

כאשר הזוג הסדור משמש לציון נקודה במישור, האיבר הראשון (השמאלי) בזוג נקרא גם אבסציסה (Abscissa) והשני (הימני) נקרא גם אוֹרְדִינָטָה (Ordinate).

זוג סדור כקבוצה

בשנת 1921 המתמטיקאי היהודי-פולני קזימיר קורטובסקי מצא דרך להגדיר זוג סדור על ידי שימוש ביחסים הבסיסיים של תורת הקבוצות בלבד:

(a,b)={{a},{a,b}}

הקבוצה הסדורה, המוגדרת בנוסחתו של קורטובסקי, מכילה שני איברים, כמו הזוג הסדור, אלא ששני איברי הקבוצה הסדורה הם בעצמם קבוצות; נקרא להם איבר-קבוצה-א' ואיבר-קבוצה-ב'. איבר-קבוצה-א' מכיל רק את a, האיבר הראשון של הזוג הסדור (a,b), ואילו איבר-קבוצה-ב' מכיל בעצמו שני איברים: את a ואת b, כלומר את האיבר הראשון של הזוג הסדור ואת האיבר השני שלו.

הקבוצה המוגדרת על פי נוסחת קורטובסקי שונה מהקבוצה המתאימה לזוג סדור בסדר מהופך (b,a) (למעט אם a=b כמובן), כי עכשיו b תופיע הן באיבר-קבוצה-א' והן באיבר-קבוצה-ב' בעוד a תופיע הפעם רק באיבר-קבוצה-ב', ולכן הקבוצה שהוגדרה על פי (a,b) לא תהיה זהה לקבוצה שהוגדרה על ידי (b,a).

n-יה סדורה – סדר מספרים קבוע

הכללה של זוג סדור למקרה הכללי של מספר כלשהו של רכיבים נקראת n-יה סדורה (הנהגית בעברית במלרע: "אֶנְיָה סדורה", על דרך שלישייה, רביעייה, חמישייה... שימו לב שהאות n היא האות האנגלית הקטנה N, ולא האות העברית ח).

ראו גם

קישורים חיצוניים